Όλα του γάμου δύσκολα και... ήρθε και η κρίση


Όλα του γάμου δύσκολα... ήταν ανέκαθεν.
Τώρα ήρθε και η κρίση και το πρώτο βήμα προς το χορό του Ησαΐα φαίνεται όλο και πιο μετέωρο.
Χιλιάδες νεαρά ζευγάρια το σκέφτονται δυο και τρεις φορές προτού παντρευτούν.

Αλλά ακόμη και αν πάρουν την απόφαση, η τελετή είναι απλή, λιτή και απέριττη. Μακροσκελείς λίστες καλεσμένων, πλούσια τραπέζια, ακριβές μπομπονιέρες και οι εξεζητημένοι στολισμοί των ναών έχουν σχεδόν εκλείψει.
Ενώ όλο και πιο πολλά ζευγάρια προτιμούν το δημαρχείο.
Στον δήμο Αθηναίων, τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, παρατηρείται τα τρία τελευταία χρόνια μία πτωτική τάση στο σύνολο των τελεσθέντων γάμων.
Ωστόσο, οι πολιτικοί γάμοι φαίνεται, ήδη από το 2007, να κερδίζουν έδαφος έναντι των θρησκευτικών.
Για παράδειγμα, από το 2010 έως το 2011, χρονική περίοδος όπου γίνεται πιο αισθητή στις τσέπες των πολιτών η οικονομική κρίση, παρατηρείται μία μείωση των τελεσθέντων γάμων κατά 21,52%, με το ποσοστό για τους θρησκευτικούς να αγγίζει το 27,80%, ενώ για τους πολιτικούς το 6,72%.
Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Αθηναίων, Εύα Κοντοσταθάκου, από το 2007 έως σήμερα, μειώνονται συνεχώς οι γάμοι, όμως, στην πίτα των τελεσθέντων γάμων συνεχώς μεγαλώνει το κομμάτι εκείνων που τελούνται στο δημαρχείο, δηλαδή των πολιτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου Αθηναίων το 2007, επί των τελεσθέντων γάμων το 80,27% ήταν θρησκευτικοί και το 19,73% ήταν πολιτικοί, ενώ το 2011, τα συγκεκριμένα ποσοστά άγγιξαν αντίστοιχα το 64,58 και το 35,42%.
Σύμφωνα με επαγγελματίες από το χώρο της οργάνωσης εκδηλώσεων, οι μελλόνυμφοι ζητούν το πιο φτηνό πακέτο με πρώτο «θύμα» των μειώσεων την μπομπονιέρα, που θέλουν να μην ξεπερνάει η τιμή της το 1,5 ευρώ.
Χαρακτηριστικό επίσης, είναι ότι ενώ αρχίζουν με ένα μεγάλο αριθμό προσκλήσεων στην πορεία αυτός ο αριθμός μειώνεται και τελικά καλούν, ιδιαίτερα στο τραπέζι, μόνο τους πολύ δικούς τους ανθρώπους. Αλώβητοι από την οικονομική κρίση δεν έχουν μείνει και οι κουμπάροι που ενώ στο παρελθόν αγόραζαν μόνο ασημένια στέφανα, τώρα προτιμούν τα επάργυρα.
24h NewsRoom
Share on :
Blog Widget by LinkWithin
 
© Copyright Media Portal 2011 - Some rights reserved | Powered by Blogger.com.