Πρώτο κουδούνι σήμερα, απεργία αύριο!

«Πρώτο κουδούνι» σήμερα, απεργία αύριο! Με κινητοποιήσεις υποδέχονται οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αντιδρώντας στις περικοπές των μισθών τους αλλά και στις ελλείψεις που καταγράφονται στα σχολεία. 


Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς οι καθηγητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις εν μέσω εξεταστικής. 

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει σήμερα με τον καθιερωμένο αγιασμό. Για αύριο Τετάρτη, όμως, οι δάσκαλοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία, ενώ οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης τρίωρη στάση εργασίας (11.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. και 2.00 μ.μ. - 5.00 μ.μ.). Οι εκπαιδευτικοί προειδοποιούν με κλιμάκωση του αγώνα τους και διαμαρτύρονται για τις περικοπές στους μισθούς τους, τις σοβαρές αλλαγές στο εργασιακό τους καθεστώς (αύξηση στις ώρες διδασκαλίας, αλλαγές στον τρόπο τοποθέτησης) αλλά και για τα προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα σχολεία εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης για λειτουργικές δαπάνες. 

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, που εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για αύριο εξαιτίας της μείωσης των αποδοχών τους έως 40%, όπως καταγγέλλουν.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. 

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι καθηγητές θα αντιταχθούν σθεναρά σε οποιαδήποτε επιπλέον περικοπή στους μισθού τους, ενώ ο πρόεδρος της ΔΟΕ Κομνηνός Μαντάς χαρακτήρισε θλιβερό το περιβάλλον μέσα στο οποίο ξεκινά η νέα χρονιά, με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και μεγάλες ελλείψεις στα σχολεία. 

Από την πλευρά του, ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι τα βιβλία θα βρίσκονται από σήμερα στα σχολεία και διαβεβαίωσε ότι θα αναπληρωθούν αμέσως τα «ελάχιστα κενά» σε διδακτικό προσωπικό που θα παρατηρηθούν. Σε ό,τι αφορά τους μισθούς των εκπαιδευτικών, παραδέχθηκε ότι είναι «πενιχροί» αλλά υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή προέχει να σωθεί η χώρα».

«Καζάνι που βράζει» είναι όμως και ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αρκετοί σύλλογοι διδασκόντων ΑΕΙ έχουν ήδη εξαγγείλει 24ωρες ή πολυήμερες απεργίες, ενώ οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ θα απέχουν από τα καθήκοντά τους όλη την εβδομάδα. Πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι θα διακοπούν οι εξετάσεις σε όλα τα τμήματα των ανωτάτων ιδρυμάτων.
Share on :
Blog Widget by LinkWithin
 
© Copyright Media Portal 2011 - Some rights reserved | Powered by Blogger.com.