Πυκνώνουν τα σενάρια συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank


Συνεχίζεται η συγκέντρωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με στόχο τη δημιουργία ισχυρότερων και βιώσιμων επιχειρηματικών σχημάτων.
Μετά τα deal Alpha Bank - Εμπορική και  Πειραιώς - Αγροτική, σειρά φαίνεται να παίρνει η συγχώνευση Εθνικής - Eurobank.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τα επιτελεία των δύο τραπεζών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας και βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

Όπως αναφέρεται το deal έχει το πράσινο φως τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Και στο παρελθόν οι δύο πλευρές είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό, πλην όμως είχαν στρέψει την προτεραιότητά τους σε άλλες συνεργασίες.

Σήμερα όμως με τους πιθανούς συνδυασμούς να έχουν περιοριστεί μετά τα προαναφερόμενα deal, οι δύο τράπεζες έρχονται πιο κοντά. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανή συνεργασία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη από τις συνέργειες και θα μειώσει αισθητά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Άλλες πληροφορίες θέλουν τριπλή συγχώνευση Εθνικής - Eurobank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο η κάθε τράπεζα κατέχει ποσοστό της τάξεως του 6%. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κάτι που δεν μπορεί να συμβεί πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ από τους πιστωτές μας.

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι το deal δεν είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένης της διαφορετικής κουλτούρας που υπάρχει ανάμεσα στις δύο τράπεζες. Επιπλέον, εκτιμούν ότι θα πρέπει να δοθεί και η έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού.

Με δεδομένη όμως την ανάγκη δημιουργία ισχυρότερων τραπεζικών σχημάτων, θεωρείται ότι η έγκριση των αρχών δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη συγχώνευση μεταξύ των δύο τραπεζών θα δημιουργήσει μια ελληνική τράπεζα με εξαιρετικά ισχυρή παρουσία στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Share on :
Blog Widget by LinkWithin
 
© Copyright Media Portal 2011 - Some rights reserved | Powered by Blogger.com.