Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μετά από συντονισμένη επιχείρηση, οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση.

Tο πρωί της Παρασκευής, στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανία, συνελήφθησαν επτά μέλη του κυκλώματος, πέντε  ημεδαποί -τέσσερις άνδρες, ηλικίας, 39, 53, 54 και 56 ετών και μία 51χρονη γυναίκα- καθώς και δύο άνδρες Ρουμανικής καταγωγής, ηλικίας 31 και 28 ετών, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, στις 28 Νοεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, προσήλθαν στο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων δύο άτομα Ρουμανικής καταγωγής και κατήγγειλαν ότι προ μηνός περίπου «στρατολογήθηκαν» στη Ρουμανία από τους δύο συμπατριώτες του (συλληφθέντες), οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη δεινή οικονομική τους κατάσταση, τους υποσχέθηκαν νόμιμη εργασία στη χώρα μας, σε αγροτικές καλλιέργειες, με αμοιβή 25 ευρώ ημερησίως και δωρεάν σίτιση και διαμονή σε δωμάτια, που θα τους παραχωρούσαν οι ίδιοι.

Το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων διερεύνησε την καταγγελία και εξακρίβωσε ότι από διάφορα χωριά της Ρουμανίας το κύκλωμα είχε συγκεντρώσει περίπου 60 άτομα, τα οποία με ειδικά ναυλωμένο λεωφορείο μεταφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αιτωλικού Αιτωλοακαρνανίας.

Εκεί παρελήφθησαν από τον 31χρονο συλληφθέντα, ο οποίος τους εγκατέστησε σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη, με παντελή έλλειψη υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων, όπου διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες.

Από την επόμενη ημέρα, τους ανάγκασαν να εργάζονται επί 12ωρο, καθημερινά, στη συγκομιδή μανταρινιών σε χωράφια, χωρίς να τους αποδίδουν τη χρηματική αμοιβή, που εισέπρατταν τα μέλη του κυκλώματος από τους εργοδότες τους.

Ο 53χρονος και η 51χρονη ήταν υπεύθυνοι για τις επαφές και τη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες για την αμοιβή των εργατών και των ίδιων, ο 39χρονος, ο 56χρονος και ο 54χρονος ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά τους στα χωράφια και σχεδόν όλοι ήταν υπεύθυνοι για την επιτήρησή τους και την επιστροφή τους στην αποθήκη, όπου διέμεναν.

Επιπλέον, τους υποχρέωναν, κάθε άτομο να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ το μήνα, σαν ενοίκιο για τη διαμονή στην αποθήκη.





Στις 27-11-2013, όταν οι παθόντες επιχείρησαν να διαφύγουν, ο 31χρονος υπήκοος Ρουμανίας τους αντιλήφθηκε και αφαίρεσε τα δελτία ταυτότητάς τους, ενώ τους κλείδωσε σε χώρο της αποθήκης, από όπου κατάφεραν να αποδράσουν με τη συνδρομή έτερου ομοεθνή τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας και αφού εντοπίσθηκε το σημείο που διέμεναν οι αλλοδαποί εργάτες, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν επτά μέλη του κυκλώματος και απελευθερώθηκαν 10 ακόμα υπήκοοι Ρουμανίας.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• Το χρηματικό ποσό των 11.000 ευρώ.
• Δύο δελτία ταυτότητας Ρουμανικών Αρχών.
• Ένα περίστροφο.
• Πλήθος σημειώσεων με ημερομηνίες, ονόματα και αντίστοιχα ποσά για την είσπραξη αμοιβών του κάθε εργάτη.
• Ένα Ι.Χ. φορτηγό και ένα Ι.Χ. αγροτικό αυτοκίνητο.



Στα ανωτέρω θύματα, τα οποία βρίσκονταν σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια, αρωγή και προστασία από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, μέχρι να επαναπατρισθούν ασφαλώς, σύμφωνα με επιθυμία τους και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ρουμανίας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου.
Zougla.gr
Share on :
Blog Widget by LinkWithin
 
© Copyright Media Portal 2011 - Some rights reserved | Powered by Blogger.com.