Σφοδρή κακοκαιρία: Που θα χτυπήσει τις επόμενες ημέρες

Σαρώνει η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα-Που θα χτυπήσει τις επόμενες ημέρες

Τεράστια είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία σε ολόκληρη την επικράτεια.


Οι μεγαλύτερες δυσκολίες εντοπίζονται στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στους νομούς Αργολίδας, όπου μία 55χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της από τις πλημμύρες που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, Αρκαδίας, Κορινθίας και Ηλείας.

Αυτή την ώρα μεταβαίνει εκτάκτως στο Άργος ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου, Μανώλη Αγγελάκα, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού. Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στο νομό Αρκαδίας αλλά και σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου.

Μια νεκρή στο Άργος από την έντονη βροχόπτωση

Μια 55χρονη γυναίκα, πιθανότατα σερβικής καταγωγής, ανασύρθηκε νεκρή από το υπόγειο διαμέρισμά της τη νύχτα στο Άργος, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας που έπληξε την Πελοπόννησο και προκάλεσε σοβαρότατα προβλήματα σε πολλές περιοχές.

Η γυναίκα έμενε σε υπόγειο επί της οδού Χαντζή στο 'Αργος, εφαπτόμενο με ακάλυπτο χώρο, ο οποίος πλημμύρισε λόγω της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το τοιχίο και η γυναίκα να πνιγεί.

Ολονύχτια μάχη έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες που έφτασαν απ' όλη την Πελοπόννησο και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας στην πόλη του Άργους, προκειμένου να διασώσουν πολίτες και τις περιουσίες τους από τα ορμητικά νερά δύο ξεροπόταμων, που υπερχείλισαν και ανέβασαν τη στάθμη του νερού στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης, κυρίως στις ανατολικές συνοικίες.

Για αρκετές ώρες η πόλη ήταν αποκομμένη λόγω των πλημμυρών, ενώ προβλήματα αντιμετώπισαν πολλές περιοχές της επαρχίας Άργους, από τα ορεινά, όπως είναι η Καρυά και τα Σπανέικα, μέχρι τα πεδινά, στη Νέα Κίο, το Κεφαλάρι, το Σκαφιδάκι, τους Μύλος και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, τόσο το βράδυ, όσο και τώρα σημειώνονται προβλήματα ηλεκτροδότησης, στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή.

Δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων

Δεκάδες ήταν οι κλήσεις προς την πυροσβεστική υπηρεσία για άντληση υδάτων εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης. Στο Κιάτο πολλά σπίτια πλημμύρισαν ενώ στο Άργος σε πολλές περιπτώσεις κρίθηκε αναγκαία η επέμβαση της πυροσβεστικής για να «τραβήξει» νερά από πλημμυρισμένα σπίτια και αποθήκες. Η κακοκαιρία σε Αργολίδα, Αρκαδία και Κορινθία φαίνεται να υποχωρεί προσωρινά καθώς αυτή τη στιγμή στις πληγείσες περιοχές επικρατεί ηλιοφάνεια.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου, εξαιτίας κατολισθήσεων και της πτώσης βράχων στο οδόστρωμα.

Στην Κορινθία, έχει διακοπεί, λόγω κατολισθήσεων, η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο που συνδέει το Ξυλόκαστρο με τα Καρυώτικα και οι οδηγοί κινούνται μέσω παρακαμπτήριων οδών.

Κλειστός είναι και ο δρόμος από τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου- Τρίπολης προς τη Νεμέα, λόγω καθίζησης και η κυκλοφορία, από και προς τη Νεμέα διεξάγεται μέσω του κόμβου Αρχαίας Νεμέας.

Στην Αργολίδα, λόγω κατολισθήσεων στο 15ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Άργους- Τρίπολης, στο ύψος του Αχλαδόκαμπου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία, λόγω κατολίσθησης, στο 1,5 χλμ του δρόμου Στέρνας- Γυμνού και λόγω καθίζησης, στο 5,8 χλμ του επαρχιακού δρόμου Καπαρελίου- Λυρκείας. Η επικοινωνία με τα χωριά αυτά της ορεινής Αργολίδας διεξάγεται μέσω άλλων δευτερευόντων οδών.

Στη Λακωνία, πρόβλημα υπάρχει στο 15ο χλμ της εθνικής οδού Αρεόπολης- Καλαμάτας, όπου λόγω κατολισθήσεων, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Τέλος, έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω κατολισθήσεων, στο 1,5 χλμ της επαρχιακής οδού Άρνας- Πετρίνας και διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων οδών.

Σε όλους τους δρόμους υπάρχουν συνεργεία των δήμων και της περιφέρειας που επιχειρούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Στη Αχαΐα, κλειστή εξακολουθεί να παραμένει, λόγω κατολισθήσεων, η παλαιά εθνική οδός Πατρών- Κορίνθου, στο ύψος του Πλατάνου Αιγιάλειας. Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται στη νέα εθνική, μέσω Πούντας για όσους κατευθύνονται προς Αθήνα και μέσω Ακράτας, για όσους κατευθύνονται προς Πάτρα.

Κλειστά τα σχολεία στην Τρίπολη

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει ζημιές και στην περιοχή της Κυνουρίας, όπου για προληπτικούς λόγους με απόφαση των δημάρχων Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας κλειστά είναι σήμερα όλα τα σχολεία της επαρχίας.

Το σοβαρότερο πρόβλημα εστιάζεται στον κάμπο του Λεωνιδίου και στην περιοχή Λάκκος, όπου η ισχυρή βροχόπτωση και οι θυελλώδης άνεμοι φούσκωσαν τη θάλασσα και πλημμύρισαν τα περιβόλια και καλλιέργειες κηπευτικών.

Στη Βόρεια Κυνουρία υπάρχουν προβλήματα σε αγροτικούς δρόμους στα χωριά Άγιος Ανδρέας, Κορακοβούνι και Κούτρουφα, ενώ πέτρες έχουν πέσει και στο δρόμο Τρίπολης - Άστρους. Συνεργεία του δήμου βρίσκονται στα σημεία που έχουν προκληθεί ζημιές και εκτιμάται πως έως το μεσημέρι θα έχουν αποκατασταθεί.

Προβλήματα και στην Ηλεία

Έντονα ήταν τα φαινόμενα και στην Ηλεία. Στη Ζαχάρω η έντονη βροχόπτωση που ξέσπασε από το απόγευμα της Κυριακής και διήρκεσε αρκετές ώρες, επέφερε την υπερχείλιση χειμάρρων και ρεμάτων περιμετρικά του χωριού.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετά σπίτια και αγροτικές εκτάσεις, ενώ κινδύνευσαν ηλικιωμένοι άνθρωποι που παγιδεύτηκαν. Στην περιοχή μετέβησαν άμεσα ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από τον Πύργο και τα Κρέστενα.

Κυκλοφοριακό μπλακ άουτ στην Αττική

Έντονα προβλήματα προκαλεί η κακοκαιρία που πλήττει από τις βραδινές ώρες και την Αττική. Η κίνηση σε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας είναι ιδιαίτερα αυξημένη ενώ εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης σημειώθηκαν συγκρούσεις οχημάτων σε Κηφισό, Αττική Οδό και Λεωφόρο Συγγρού.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες

Νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες κυρίως στις νοτιότερες περιοχές και χιόνια στα ορεινά και σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής χωράς με χαμηλότερο υψόμετρο αναμένουμε το επόμενο τριήμερο.

Την Τρίτη, νεφώσεις στα βορειοδυτικά, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες στις νοτιότερες περιοχές. Χιόνια θα πέσουν σε όλα τα ορεινά και σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Την Τετάρτη, στην κεντρική και νοτιά Ελλάδα νεφώσεις με τοπικές βροχές. Καταιγίδες κυρίως στις νοτιότερες περιοχές. Χιόνια στα ορεινά αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα ασθενήσουν και θα περιοριστούν στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις.

Πηγή: enikos.gr
Share on :
Blog Widget by LinkWithin
 
© Copyright Media Portal 2011 - Some rights reserved | Powered by Blogger.com.