Ανακάλυψαν τα κέντρα της ανθρώπινης σοφίας

Τα κέντρα της ανθρώπινης σοφίας ανακάλυψαν επιστήμονες, εντοπίζοντας τις περιοχές του εγκεφάλου που καθοδηγούν την κρίση μας όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολα ηθικά διλήμματα.

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές σάρωσης του εγκεφάλου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο άνθρωπος απαντά ενεργοποιώντας και περιοχές που συνδέονται με τα πρωτόγονα συναισθήματα του έρωτα, του φόβου και του θυμού.

Τα ευρήματα αυτά αποτελούν «εισβολή» σε πεδία που παραδοσιακά ανήκουν στη θρησκεία και τη φιλοσοφία.

«Η έρευνά μας υποστηρίζει ότι η βάση για τα πιο κοινά γνωρίσματα της σοφίας βρίσκεται στη νευροβιολογία», επισήμανε ο δρ Ντίλιπ Τζέστε, καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό επιστήμονα, ενώπιον μιας δύσκολης ηθικής κρίσης ο εγκέφαλος ενεργοποιεί περιοχές που συνδέονται τόσο με την ορθολογική σκέψη όσο και με τα πρωτόγονα συναισθήματα.

«Υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στις πιο πρωτόγονες περιοχές του εγκεφάλου, όπως το κέντρο αισθημάτων, και τις νεώτερες, όπως ο προμετωπιαίος φλοιός», πρόσθεσε.

Πρόσφατα, επιστημονικές μελέτες εντόπισαν τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την κατανόηση, τη συμπόνια, τη συναισθηματική σταθερότητα, την αυτογνωσία και την ανεκτικότητα- ιδιότητες που θεωρούνται συνιστώσες της σοφίας.
Real.gr
Share on :
Blog Widget by LinkWithin
 
© Copyright Media Portal 2011 - Some rights reserved | Powered by Blogger.com.