Κινέζικο διαστημόπλοιο προσεδαφίστηκε στη Σελήνη

Προσεδαφίστηκε επιτυχώς στη Σελήνη το Σάββατο, το κινέζικο διαστημικό σκάφος Chang'e 3, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα και η κρατική τηλεόραση.

Η επιτυχής προσεδάφισή του καθιστά την Κίνα την τρίτη χώρα που στέλνει επιτυχώς διαστημικό σκάφος στη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Το Chang'e 3, που μεταφέρει μέσα σε μία πυραυλάκατο το εξάτροχο ρομπότ «Yutu» («Λαγός από νεφρίτη»), προσεληνώθηκε στην περιοχή του κρατήρα του «Κόλπου της Ίριδος».

Το 2007, η Κίνα είχε πραγματοποιήσει την εκτόξευση του Chang'e 1, το οποίο σε 16 μήνες δημιούργησε έναν τρισδιάστατο χάρτη της Σελήνης, ενώ το 2010 είχε αποσταλεί μια κινεζική συσκευή με φωτογραφικό εξοπλισμό.

Το ρομπότ των 130 κιλών φέρει δύο ηλιακούς συλλέκτες, πιστεύεται όμως ότι διαθέτει και μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια πλουτωνίου, όπως συμβαίνει και με το ρομπότ Curiosity της NASA στον Άρη.

Η αποστολή Chang'e-3 θεωρείται ένα ακόμα βήμα για μια επανδρωμένη κινέζικη αποστολή στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία. Νωρίτερα, μέχρι το 2020, προγραμματίζεται να έχει συναρμολογηθεί και ο πρώτος κινεζικός διαστημικός σταθμός.

ΠΗΓΗ: tanea.gr
Share on :
Blog Widget by LinkWithin
 
© Copyright Media Portal 2011 - Some rights reserved | Powered by Blogger.com.