Συναγερμός στην Κεφαλλονιά μετά τον ισχυρό σεισμό

Πανικός επικρατεί στην Κεφαλλονιά μετά από ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε στις 15.55 το μεσημέρι κοντά στο Ληξούρι, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
Με επίσημη ανακοίνωση του το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει τον σεισμό στους 5,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ (8 χλμ. βόρειοανατολικά από το Ληξούρι και 6 χλμ. βόρεια από το Αργοστόλι Κεφαλλονιάς).

Η γη δεν έχει σταματήσει να τρέμει και ήδη λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό σημειώθηκαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί, μεγέθους 4,4, 3,9 και 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι έξω από τα σπίτια τους, ενώ δραματικές στιγμές επικράτησαν μέσα σε γήπεδο Καλαθοσφαίρισης στο Αργοστόλι την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ο αγώνας μεταξύ του ΑΣ Κεφαλονιά - ΑΕΚ Κάτω Παναγιάς για την Β' ΕΣΚΑ-Η, ελάχιστες στιγμές μετά το χτύπημα του «Εγκέλαδου».

Νέος ισχυρός σεισμός στην Κεφαλλονιά

Έντρομοι κάτοικοι με δάκρυα στα μάτια δήλωσαν πως «ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έζησε το νησί από το 1953».

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο ορεινό δίκτυο, τζαμαρίες καταστημάτων έσπασαν, στέγες παλαιών σπιτιών κατέρρευσαν, ενώ στο Ληξούρι ρωγμές έκαναν την εμφάνισή τους στον μόλο. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης να μεταφερθούν προσωρινά στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.

Σχολεία και παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί τη Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου, σύμφωνα με απόφαση των τοπικών αρχών.  Το ίδιο ισχύει και για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Αυλή σχολείου στα Καμιναράτα Κεφαλλονιάς
Αυλή σχολείου στα Καμιναράτα Κεφαλλονιάς







Συναγερμός έχει σημάνει σε Πυροσβεστική Υπηρεσία και Αστυνομία στο νησί της Κεφαλλονιάς, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και οι Υγειονομικές Μονάδες του νησιού. Την ίδια στιγμή γνωστοποιήθηκε πως τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί, καθώς θα πραγματοποιηθεί αυτοψία από ειδικά κλιμάκια του δήμου στις κατά τόπους κτηριακές εγκαταστάσεις.







Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κεφαλλονιάς, Ευάγγελο Κεκάτο υπάρχουν τραυματίες, οι οποίοι υπέστησαν τραύματα λόγω πανικού. Ειδικότερα, κάτοικοι τραυματίστηκαν ύστερα από πτώση στο έδαφος. Πλέον, έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού και στα τοπικά Κέντρα Υγείας, όπου δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες.
Ωστόσο, τόσο ο διοικητής του Νοσοκομείου Κεφαλλονιάς Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, όσο και ο δήμαρχος του νησιού Αλέξανδρος Παρίσης -σε τηλεφωνική επικοινωνία με το zougla.gr- διέψευσαν την πληροφορία ότι υπάρχουν τραυματίες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλη Σολδάτου.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν προληπτικά από το γηροκομείο Ληξουρίου και έχουν μεταφερθεί σε κοντινή εκκλησία, καθώς το κτήριο ενδεχομένως να χαρακτηριστεί ακατάλληλο.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Καθηγητή Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος ανέφερε πως υπήρξε σεισμική επιτάχυνση 0,4 η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες ταχύτητες που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Όπως εξήγησε, ο σεισμός σημειώθηκε στο ρήγμα της Κεφαλλονιάς, το οποίο στο παρελθόν είχε δώσει σεισμικές δονήσεις πάνω από 7R. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους σήμερα το βράδυ.

Το επίκεντρο του σεισμού - Ιδιαίτερα αισθητός σε περιοχές της Ελλάδος

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 8 χλμ. βόρειοανατολικά από το Ληξούρι και 6 χλμ. βόρεια από το Αργοστόλι Κεφαλλονιάς, και ήταν επιφανειακός.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στα νησιά του Ιονίου (Ζάκυνθο, Ιθάκη) όσο και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ακόμα και δήμους της Αττικής. Ειδικότερα, ο σεισμός έγινε αισθητός στα Τρίκαλα, στα Γιάννενα, στη Λαμία κ.α., ενώ στον Πύργο οι κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους!

Ακολούθησε στις 16.08 το μεσημέρι ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καθώς και άλλοι μικρότερης έντασης.

Στην Κεφαλλονιά ο Μιχελάκης και δυνάμεις της ΕΜΑΚ
Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκηςμεταβαίνει με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Κεφαλλονιά, ενώ δυνάμεις της ΕΜΑΚ (10 μέλη με τρία οχήματα) μεταφέρονται για προληπτικούς λόγους στο νησί από την Πάτρα, όπου και θα παραμείνουν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νησί ενδέχεται να κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, απόφαση που θα ληφθεί ωστόσο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Εν τω μεταξύ στην Κεφαλλονιά μεταβαίνει με στρατιωτικό ελικόπτερο, τύπου «Super Puma» και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Δημοσθένης Καβέτσος, ο οποίος και θα αναλάβει τον συντονισμό των επιχειρήσεων, εφόσον χρειαστεί.

Ζημιές και κατολισθήσεις

Ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς-Ιθάκης Σωτήρης Κουρής ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί ζημιές σε παλαιά σπίτια, ενώ τζαμαρίες καταστημάτων έχουν σπάσει, ωστόσο συστήνει ψυχραιμία στους τρομοκρατημένους κατοίκους του νησιού.

Σε αρκετές περιοχές οι κάτοικοι δήλωσαν πως έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ τόνισαν πως ο μόλος στο Ληξούρι έχει εμφανίσει ρωγμές.

Παράλληλα, υποστήριξαν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ήδη έχουν φορτώσει τα οχήματά τους με κουβέρτες και διάφορα άλλα είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να μπορέσουν να βγάλουν την πρώτη νύχτα.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο ορεινό οδικό δίκτυο και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία, ενώ αρκετές οδικές συνδέσεις έχουν σταματήσει, καθώς κορμοί δέντρων και βράχοι έχουν πέσει στη μέση του οδοστρώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δρόμος στη θέση Βουνί προς Χαβριάτα έχει κλείσει λόγω κατολίσθησης, ενώ έχει ισοπεδωθεί ένα σπίτι στην περιοχή Κουνόπετρα. Περιπολικά της Τροχαίας ρυθμίζουν την κυκλοφορία.

«Καμία κλήση για απεγκλωβισμό»

Το zougla.gr επικοινώνησε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία ανέφερε ρητά πως δεν έχει δεχτεί καμία κλήση για απεγκλωβισμό κατοίκων μέσα από σπίτια ή διάσωση σε κάποια ορεινή ή πεδινή περιοχή.

Νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος Κεφαλλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο σεισμός προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση».

«Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλλονιάς είναι σε επιφυλακή και παραμένουν στους δρόμους. Υπάρχουν ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτήρια του νησιού» εξήγησε.

«Κάποιες περιοχές της Κεφαλλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ μπουλντόζες απομακρύνουν βράχους, πέτρες και ξύλα σε διάφορα σημεία επαρχιακών δρόμων» πρόσθεσε.

Ράφια ξεκόλλησαν από τη θέση τους

Η zougla.gr επικοινώνησε με κατοίκους στο Ληξούρι και στο Αργοστόλι, οι οποίοι ανέφεραν πως ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια. Παράλληλα, είπαν ότι έπεσαν στέγες παλαιών κατοικιών και έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων.

Οι πρώτες εικόνες έδειχναν κομμάτια από σοβάδες να έχουν διαλυθεί στο πεζοδρόμιο, ενώ μέσα σε καταστήματα υπήρξαν σοβαρές ζημιές, καθώς ράφια ξεκόλλησαν από τη θέση τους, με αποτέλεσμα προϊόντα να πέσουν με δύναμη στο έδαφος.
Πυροσβεστικά οχήματα συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους προκειμένου να καταγράψουν τις ακριβείς ζημιές και να συνδράμουν όπου κριθεί απαραίτητο.

Ο σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας για τον σεισμό στην Κεφαλλονιά
Το zougla.gr επικοινώνησε με τον σεισμολόγο Μάκη Χουλιάρα, ο οποίος τόνισε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός και σημειώθηκε σε χερσαία ζώνη του νησιού.
Παράλληλα, εξήγησε ότι η σεισμική δόνηση έγινε πάνω στο ρήγμα της Κεφαλλονιάς και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από τα σπίτια τους και να ακολουθούν με προσοχή τις οδηγίες από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας.

«Πιθανόν να πρόκειται για τον κύριο σεισμό»
Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης ανέφερε στο zougla.gr ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ωστόσο ξεκαθάρισε πως θα πρέπει οι κάτοικοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τα επόμενα 24ωρα, καθώς είναι πολύ πιθανό να εκδηλώνονται ισχυροί μετασεισμοί.

EMSC: Στα 6R η σεισμική δόνηση
Η πρώτη εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου ήταν 5,7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο η συγκεκριμένη μέτρηση αναθεωρήθηκε δύο φορές (5,9 και 6R).
Zougla.gr
Share on :
Blog Widget by LinkWithin
 
© Copyright Media Portal 2011 - Some rights reserved | Powered by Blogger.com.