Η κρίση έκανε αδέσποτα τα κατοικίδια

Κατά ένα εκατομμύριο έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια ο πληθυσμός των αδέσποτων σκύλων που βρίσκονται στον δρόμο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία από περίπου 60 φιλοζωικές οργανώσεις, τα αδέσποτα στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 3 εκατομμύρια,

ενώ το 2011 ο πληθυσμός τους δεν ξεπερνούσε τα δύο εκατομμύρια.

Η ραγδαία αυτή άνοδος προκαλεί πονοκέφαλο στους δήμους, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με πενιχρά κονδύλια.

Ετσι, παρότι ο νόμος ορίζει ξεκάθαρα πως αρμόδια για το θέμα των ζώων στους δρόμους είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, ελάχιστοι δήμοι στην Ελλάδα έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν καταφύγια με ικανοποιητική χωρητικότητα ή υποδομές.

Παράλληλα, η έλλειψη κονδυλίων εμποδίζει τη διενέργεια προγραμμάτων στείρωσης, που είναι το καταλληλότερο μέτρο για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων.

Το πρόβλημα εντείνεται ακόμα περισσότερο από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να συντηρήσουν τα κατοικίδιά τους λόγω οικονομικών δυσκολιών.

«Η εγκατάλειψη ήταν ανέκαθεν μια εγκληματική συνήθεια των Ελλήνων και οι ειδικές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν έχουν εντείνει το φαινόμενο αυτό. Ως ομοσπονδία υπολογίζουμε ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 3.000.000 αδέσποτα»,

αναφέρει η πρόεδρος της Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Αναστασία Μπομπολάκη.

Τα περιστατικά εγκατάλειψης έχουν αυξηθεί, κάτι που φαίνεται από τα σκυλάκια που εντοπίζουν οι φιλοζωικές οργανώσεις στους δρόμους, τα οποία σε ποσοστό που φτάνει το 40% είναι ράτσας.

Φυσικά όσοι έχουν εγκαταλείψει τα ζώα τους δεν τους έχουν τοποθετήσει μικροτσίπ, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης τους να μην μπορεί να εντοπιστεί.

«Τα σκυλάκια που βρίσκουμε σε ένα ποσοστό της τάξης του 30% με 40% είναι ράτσας.

Σκυλιά όπως κόκερ, τεριέ και λαμπραντόρ έχουν γεμίσει τα πάρκα και τις πλατείες από την ανευθυνότητα των ιδιοκτητών», προσθέτει η Αν. Μπομπολάκη.

Αγέλες και ασθένειες

Η αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων προκαλεί πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας.

Σε πολλές περιαστικές περιοχές της Αθήνας, τα αδέσποτα σκυλιά έχουν σχηματίσει αγέλες. Στην Πάρνηθα, μάλιστα, επιτίθενται στους επισκέπτες του βουνού, αλλά και στα ελάφια του!

«Στο δάσος της Πάρνηθας εντοπίζονται δεκάδες εγκαταλελειμμένα σκυλιά.

Τα περισσότερα από αυτά κυκλοφορούν σε αγέλες και σκοτώνουν ελάφια, ενώ έχουν γίνει και πολλές καταγγελίες για επίθεση ακόμη και σε ανθρώπους.

Τα συγκεκριμένα ζώα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα.

Το δασαρχείο έχει στείλει επιστολές στους αρμόδιους δήμους, οι οποίοι οφείλουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα», αναφέρει υπάλληλος του δασαρχείου.

Τα ζώα που υπάρχουν στους δρόμους υποφέρουν από με διάφορες ασθένειες, οι οποίες έχουν μεγάλο κόστος αντιμετώπισης.

«Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουμε περιθάλψει πέντε ζώα ράτσας, δύο μπουλντόγκ, ένα γιορκσάιρ και δύο τεριέ, τα οποία είχαν τη νόσο Καλαζάρ.

Ολα τους είναι γέρικα ζώα που παλαιότερα είχαν πουληθεί από κατάστημα», δηλώνει η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας Κική Καραθανάση.

Αδυναμία δηλώνουν οι δήμοι

Πολυτέλεια θεωρούνται από τις Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης η διενέργεια προγραμμάτων στείρωσης και η δημιουργία καταφυγίων ζώων - ελάχιστοι δήμοι στη χώρα έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στο πρόβλημα των αδέσποτων.

«Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο μπορέσαμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα στείρωσης περίπου 200 σκυλιών.

Το πρόγραμμα αυτό έγινε με τις δυνάμεις του δήμου και των φιλοζωικών οργανώσεων, χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Χανίων, Λευτέρης Αμπαδιωτάκης.

«Μόλις την περασμένη χρονιά ξεκίνησε να λειτουργεί στα Μέγαρα καταφύγιο για τα αδέσποτα της Αθήνας.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές μας, τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τα χρήματα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Αθηνών Αγγελος Αντωνόπουλος.

Την ανάγκη για αυστηροποίηση των ελέγχων για την τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης στα ζώα από τους ιδιοκτήτες τους τονίζει από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.

«Ο νόμος θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρός ώστε να ελέγχεται αν οι ιδιοκτήτες ζώων εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, που είναι ο εμβολιασμός, η στείρωση και η τοποθέτηση μικροτσίπ, η οποία περιορίζει τις περιπτώσεις εγκατάλειψης ζώων»,

δηλώνει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη.
Real.gr
Share on :
Blog Widget by LinkWithin
 
© Copyright Media Portal 2011 - Some rights reserved | Powered by Blogger.com.