Απεργούν οι πιλότοι της Lufthansa

Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των μηχανοδηγών στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους το Σαββατοκύριακο, τη σκυτάλη παίρνουν από σήμερα και μέχρι την Τρίτη οι πιλότοι της Lufthansa.


Οι μηχανοδηγοί των Γερμανικών Σιδηροδρόμων ολοκλήρωσαν στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απεργιακή κινητοποίησή τους για φέτος. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου των Γερμανικών Σιδηροδρόμων, το μεγαλύτερο μέρος των συρμών επανήλθε στο κανονικό πρόγραμμα δρομολογίων.

Οι μηχανοδηγοί των εμπορικών αμαξοστοιχιών είχαν ξεκινήσει την απεργία τους την Παρασκευή στις 3μ.μ. (τοπική ώρα), ενώ η κινητοποίηση στους επιβατικούς συρμούς διήρκεσε από τις 2 τη νύχτα του Σαββάτου.

Η 50ωρη απεργιακή κινητοποίηση, στην οποία είχε καλέσει το Συνδικάτο Γερμανών Μηχανοδηγών (GDL), συνέπεσε με ένα διήμερο ιδιαίτερα αυξημένης επιβατικής κίνησης. 

Το Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν σε επτά ομοσπονδιακά κρατίδια οι φθινοπωρινές σχολικές διακοπές, ενώ σε άλλα τέσσερα έφτασαν στο τέλος τους. Περίπου το 70% των μακρινών δρομολογίων ματαιώθηκε, ενώ οι περιφερειακές αμαξοστοιχίες ακολούθησαν ειδικό πλάνο μειωμένων δρομολογίων.

Η διοίκηση των Γερμανικών Σιδηροδρόμων επιχείρησε να γεφυρώσει τις διαφορές της με το συνδικάτο των απεργών, καταθέτοντας νέα πρόταση που προβλέπει μισθολογικές αυξήσεις κατά 5% και πρόσληψη 200 πρόσθετων μηχανοδηγών. Κατόπιν αυτού, ο επικεφαλής του GDL Κλάους Βεσέλσκι ανακοίνωσε επταήμερη διακοπή των κινητοποιήσεων.

Οι πιλότοι μένουν στο έδαφος

Ωστόσο, το κύμα απεργιών δεν φαίνεται να παίρνει τέλος. Τη σκυτάλη από τους μηχανοδηγούς παίρνουν σήμερα οι πιλότοι της Lufthansa. Το συνδικάτο τους (VC) προανήγγειλε την Κυριακή απεργιακές κινητοποιήσεις 35ωρης διάρκειας.

Όπως έγινε γνωστό, περίπου 130.000 επιβάτες της Lufthansa δεν θα μπορέσουν να φθάσουν στον προορισμό τους με τις προγραμματισμένες τη Δευτέρα και την Τρίτη πτήσεις. 

Μάλιστα, σήμερα το πρωί το συνδικάτο των πιλότων ανακοίνωσε τη διεύρυνση της απεργίας στις πτήσεις μακρινών αποστάσεων από τις 6 το πρωί της Τρίτης. Οι κινητοποιήσεις αφορούν όλες τις πτήσεις στη Γερμανίαμε αεροσκάφη τύπων Airbus A380, A340, A330, και Boeing 747.

Η έναρξη της απεργίας για τις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων είναι προγραμματισμένη για σήμερα, Δευτέρα, στις 13.00 (ώρα Γερμανίας) και πρόκειται να διαρκέσει έως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Lufthansa, δεν θα πραγματοποιηθούν περίπου 1.450 από τις 2.150 πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων. 

Περίπου το ένα τρίτο των πτήσεων του ομίλου αναμένεται να γίνουν κανονικά με τη συνδρομή εθελοντών πιλότων και άλλων αεροπορικών εταιρειών, ενώ επικρατεί ασάφεια σχετικά με το αν θα βρεθεί εναλλακτική λύση προκειμένου να πραγματοποιηθούν και οι πτήσεις μακρινών αποστάσεων.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
Share on :
Blog Widget by LinkWithin
 
© Copyright Media Portal 2011 - Some rights reserved | Powered by Blogger.com.