Αυτός είναι πλέον ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής στον κόσμο

Την κορυφή των υπερυπολογιστών κατέκτησε κυριολεκτικά ένας νέος αμερικανικός υπερυπολογιστής με την ονομασία Summit (Κορυφή), καθώς είναι πλέον αυτός ο πιο ισχυρός και «έξυπνος» στον κόσμο.


 Ο Summit είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge (ORNL) του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ στο Τενεσί και φθάνει τα 200.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο (petaflops). Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έως τώρα τον τίτλο του Νο 1 υπερυπολογιστή κατείχε ο κινεζικός Sunway TaihuLight του Εθνικού Κέντρου Υπερυπολογιστών της Κίνας στην πόλη Γουσί, με μέγιστη απόδοση 93 petaflops.

 Ο Summit είναι ένα σύστημα IBM AC922 αποτελούμενο από 4.608 servers με συνολική μνήμη άνω των 10 petabytes. Είναι περίπου οκτώ φορές ισχυρότερος από τον έως τώρα καλύτερο αμερικανικό υπερυπολογιστή, τον Titan, επίσης του Εργαστηρίου Oak Ridge, ο οποίος βρισκόταν στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

 Αν οι Κινέζοι δεν έχουν κάποιον κρυφό «άσο», η επόμενη επίσημη κατάταξη Top 500 των υπερυπολογιστών θα επιβεβαιώνει την ανατροπή της ιεραρχίας. Με τα έως τώρα δεδομένα, στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται κατά σειρά ένας αμερικανικός υπερυπολογιστής, δύο κινεζικοί, ένας ελβετικός και ένας ιαπωνικός. Ο Summit είναι ένας επιστημονικός υπερυπολογιστής που θα χρησιμοποιηθεί σε έρευνες στο πεδίο της ενέργειας, των νέων υλικών, της τεχνητής νοημοσύνης, της αστροφυσικής, της βιοϊατρικής κ.α., ανοίγοντας τον δρόμο για νέες ανακαλύψεις που έως τώρα φαίνονταν και ήταν αδύνατες.

 «Η δημιουργία του υπερυπολογιστή Summit δείχνει την ισχύ της αμερικανικής ηγεσίας στις επιστημονικές καινοτομίες και στην ανάπτυξη τεχνολογίας. Φέρνει τη χώρα μας ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο της δημιουργίας έως το 2021 ενός συστήματος υπερυπολογιστή στην εξακλίμακα (σ.σ. με ισχύ τουλάχιστον 1 exaflops)», δήλωσε με υπερηφάνεια ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ρικ Πέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ORNL. Φωτογραφία από ΑΜΠΕ
Share on :
Blog Widget by LinkWithin
 
© Copyright Media Portal 2011 - Some rights reserved | Powered by Blogger.com.